Assalamualaikum sume...
hari ini ati nak share resepi ..kalau korang tgk gambar tu mesti ingat ati buat kuih cek mek molek kan kan...tp no..no..no..jangan tertipu..ini bukan cek mek ini..kibbeh.ati tgk dekat rancangan apa entah dulu lupa dah..tapi ni macam makanan tradisi orang lubnan..tapi ati dah edit ikut resepi sendiri..haha.en.hubby cakap boleh tahan juga..boleh buat jual..mm..sume nak jual..haha..
Bahan-bahan kulit:
1/2 pek daging kisar..daging kisar ye..bukan cincang..( resepi asal guna daging kambing)
1cawan serbuk roti
1 labu bawang besar - cincang halus
garam - secukup rasa
lada hitam -secukup rasa
1 sudu teh rempah kari
Bahan-bahan inti: ( ni ikut resepi sendri haha) -apa2 sayur yang sesuai
1/2 cawan cheese parut
1/2 labu bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1/2 cawan kubis cincang
1/2 cawan carrot cincang
2 sudu besar plain yougurt
Cara-cara:
1. Gaulkan semua bahan-bahan inti. ketepikan.
2. Gaulkan semua bahan-bahan untuk kulit kibbeh, sampai tak melekat di tangan.
3. bentukkan kibbeh macam buat kuih cek meh, guna ibu jari macam ni ha..
4. korang pusing keliling ibu jari tu le..sampai dapat macam ni..
5.sampai jadi lubang macam ni le..
6. Lepas tu bolehkan isi dengan inti tadi ye..
7. Lepas tu, tutup macam buat kuih cek mek tu..buat la sampai habis..
8. Ati letak dalam peti sejuk sekejab bagi dia keras ckit baru goreng..pastikan goreng tenggelam ye..selamat mencuba
* inti boleh ganti dengan apa-apa sayur je ikut sedap korang le..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan