Sabtu, Oktober 11, 2014

Locking / Satay Ikan


Assalamualaikum..tetiba je nak makan lokching..tp dah banyak hari dah duk mengidam ni..mana nak cari lokching ni kt sarawak ni oiii...kt dapur sendiri le jawabnya...zaman sekolah2 dulu selalu ni pak cik basikal jual lokching ni kt luar pagar sekolah..sekarang ni kalau balik kelantan mmg still ada jual...tapi  dah mahalsekarang.. .tak tahu la asal dari mana..tp mama ati cakap memang orang2 thailand yang jual ni dulu..ati xtahu le kt mana lagi ada jual lokching ni..ati pernah tgk kat terengganu..hubby cakap kt perlis ada jual jgak..tapi ati tak pernah tengok plak time balik kampung...so untuk memenuhi permintaan perut ini haha..ati google le resepi ni..ntah le tak ingt dh dari blog mana..tp yg sos tu ati buat sendiri je..buat mcm sos untuk cucur bilis. jon tengok resepi dia..

Bahan untuk lokching:
500 g isi ikan selayang/ sardin / kembung
100g tepung kanji / ubi kayu
1 labu bawang besar 
1 sudu kecil sebuk penaik
garam secukup rasa
lidi satay

Cara-cara:
1.  Asingkan isi ikan dengan tulang. Lepas tu kisarkan isi ikan dengan bawang besar -guna pengisar kering ye.
2. Gaulkan bahan kisar tadi dengan tepung ubi, serbuk penaik dan garam. kalau lembik tambah le tepung ubi ye..agak2 boleh bentukkan bulat2 ok la  tu.
3. Bentukkan bulat-bukat kecil sebesar ibu jari.
4. Goreng sekejab, jangan sampai garing.
5. Cucuk pada lidi, lepas tu bakar le...ati guna pemanggang ajaib je..kalau dapat bakar kt bara pun ok lagi.pastu boleh la makan dengan sos.


Bahan Sos Manis:
1 sudu kecil cili kisar - optional
1 ulas bawang putih
air gula melaka
air asam jawa
sedikit tepung jagung - untuk pekatkan sos
sedikit pewarna merah

Cara-cara:
Kisarkan semua bahan-bahan. masak dalam periuk, pastikan sentiasa dikacau takut berketul-ketul. dah mendidih . siap tunggu sejuk bolehlah hidang dengan lokching.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan