Ahad, Jun 15, 2014

Bergedil Daging

assalamualaikum....smlm en. husband dh bising..sebab kentang kt dapur dh bertunas suma haha...ati ckp le..mmg saja tu nk buat perhiasan huhu ( ati mmg suka beli stok byk2 senang kn) tp tu la masalah nya..bila dh tercerut kt ctu lama sgt..haha..so konon2 rajin la hri ni...nk membuat bergedil..anak2 pun suka..encik somi pun suka..i lagi la suka..ok..hri ni kite buat bergedil..nnt kite buat pie daging n kentang plak..wah rajin konon..huhu..hari tu ade sembang dgn kawan ..kwn ati dia rebus terus daging n kentang..mcm2 cara boleh buat..asal sodappp..ni cara ati..


Bahan- bahan

4-5 biji kentang
1 labu bawang besar (dicincang)
½ paket daging cincang
2 biji telur
Segenggam kecil daun sup/ daun bawang
Mixced vegetable ( kalau suka letak le....)
1 sudu kecil lada sulah/ hitam
1 sudu kecil rempah kari
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk mengoreng

rajin plak hari ni ada pic step by step gitu..


Cara-cara
1.  Kupas kentang, potong dadu besar lepas tu rebus. Lepas empuk ( mcm mana nk tahu cucuk le kentang tu dgn tangan kome..haha..kalau berani..ati guna garpu..syg lgi kt tangan ni..hihi) toskan, dah sejuk baru lenyek-lenyek kentang tu.
2.    Sementara tu, tumis bawang dalam kuali, letak minyak ckit je ye, then masukkan daging cincang, rempah kari, goreng sampai masak dah masak toskan minyak lebihan.
3.    Then, masukkan daging yang dah ditoskkan tadi kedalam bekas kentang lenyak tadi, masukkan 1 biji telur, daun sup/ daun bawang,lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
4.    Lepas tu boleh le bentukkan bulat-buat then leperkan...sebab tu kena make sure sejuk dulu kalau panas uolls dh bentukkan..mau menangis tangan..haha. Bentukkan sampai habis ye.
5.    Kadang2 ati letak dalam peti sejuk dulu bagi keras ckit baru goreng.
6.    Kalau nak goreng pastikan minyak agak2 tengelam separuh dah ok.
7.    Celupkan bergedil  dalam telur dahulu sebelum goreng, goreng kedua-dua belah, dah agak warna keemasaan tu angkat.

8.    Masa nak goreng tu pastikan api jangan terlalu kecil,takut bergedil serap minyak nanti. tp jangan besar sgt kang hangus plak. then boleh le makan as lauk or makan mcm tu je sebagai cucur petang..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan