Rabu, Ogos 13, 2014

Som Tam / Kerabu Betik ala Thai

salam ollss...hari ni ada orang request nak makan som tam le plak...kalau nk buat som tam kena guna lesung kayu yg memang khas untuk buat som tam ni..yang selalu uolls tgk kt pasar mlm tu...ade x..tp kalau xde lesung batu biasa pun boleh..ati pun xde nk beli benda tu..sure kecoh 1 kampung ni bunyi lesung huhu..so make sure uolls buat byk2 haha...1 lgi kalau nk buat ni lgi sedap beli bahan2 dri thailand..mcm gula putih dan udang kering mmg khas untuk buat som tam..udang kering dia mcm kecil sgt2 dri yg biase kita tgk di kedai..tp kalau dh xde..guna je mane2 yg ade kt dapur tu...



Bahan-bahan
1/2 biji betik sederhana besar separuh masak ( disagat)
1/2 biji mangga separuh masak ( disagat)
2 tangkai kacang panjang ( ati tak letak)
1 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
7 biji cili padi
2 sudu gula apong putih (kt thailand ada jual ni) kalau xde boleh le ganti dgn gula apong biasa or gula Melaka.
2 biji limau nipis
2 sudu besar sos ikan / sos sotong
2 sudu besar kacang goreng ( ditumbuk kasar)
1 genggam ikan bilis goreng

Cara-cara:
1.     Tumbuk bawang putih, cili padi, udang kering dalam lesung.
2.    Campurkan betik sagat, mangga sagat,  gula apong, bahan yang ditumpuk tdi,

3.    Masukkan sos ikan, dan perahkan jus limau nipis ke dalam campuran, gaul sebati, akhir  sekali masukkan ikan bilis goreng dan  kacang goreng.

pselalu ati makan mcm tu je..tp kalau nak buat lauk dgn nasi pun boleh je...enjoy!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan