Salam sume..hari ni ati nk share resepi yang gebu-gebu gitu..haha...sesuai untuk majlis hari jadi anak2 kan..antara apam dot-dot yg ati dh try..rasenya resepi yang ni paling best..ati ambil dri blog azie..tq untuk resepi..layan je la resepi ni ye..k bye...
Bahan-bahan:-
3 biji telur sejuk ( dari peti sejuk)
275gm tepung gandum*
220gm gula halus
150ml susu segar / susu cair
3 sk baking powder*
1 sk ovalette
Filling – ikut suka, jam blueberry/ coklat nuttella
Pewarna –ikut kreativiti
Cara-cara:
1.
Ayak tepung bersama baking powder , ketepikan.
2.
Masukkan telur 1 per 1 ke dalam mixer
bersama gula, sampai betul-betul
kembang.
3.
Masukkan ovalette, pukul lagi.
4.
Masukkan tepung sedikit-sedikit selang seli
dengan susu.
5.
Pukul lagi hingga kembang.
6.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian atau lebih
mengikut warna kegemaran masing-masing.
Kacau sebati dan masukkan ke dalam piping bag , kalau tak ada guna plastic gulung pun boleh, filling
pun letak dalam piping bag juga.
7.
Panaskan pengukus, isikan separuh adunan dalam
acuan kertas, isikan filling, kemudian isikan adunan sampai penuh baru dapat
apam yang montel- montel gitu. Kemudian ambil adunan warna yang lain buat kan
dot- dot ikut kreativiti masing-masing.
8.
Kukuskan
selama 10- 15 minit. Balut penutup pengukus dengan kain / tuala untuk
elak wap air menitis ke atas apam.
Apam ini dijamin gebu sampai esok..hihi..dan yang paling best resepi ni..apam dia tak
berjerawat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan